Poltettu Oranssi

Marjan tarina

Poltettu Oranssi syntyi puhtaasta käsillä tekemisen intohimosta ja haaveista alkaa päätoimiseksi käsityöyrittäjäksi. Käsityöharrastukseni on alkanut jo yli 30 vuotta sitten, jolloin kiinnostuin kangaspuilla kutomisesta. Harrastuksen mahdollisti omakotitalo, josta sain itselleni työhuoneen sekä äidiltäni saamat vanhat kangaspuut.

Käsillä tekeminen ja kauniiden tuotteiden aikaansaaminen sekä onnistumisen ilo ovat olleet voimaa tuovia elementtejä vuosien varrella. Kangaspuissa valmistui sekä poppanaa että mattoja, ryijyjä ja kuultokudoksia. Myös erilaisia seinätekstiilejä. Kasvivärjäys liittyi myös yhtenä osana harrastukseeni.

Muutamia vuosia sitten kiinnostuksen kohteeksi muodostui myös neulominen, makramee ja korut, joiden lisäksi olen tutustunut myös muihin materiaaleihin käsityötaiteen perustutkintoa suorittaessani.

Vuosia vierähti ja sitten se tapahtui; tein päätöksen toteuttaa haaveeni lokakuussa 2020 ja vuosikymmenien harrastus muuttui työksi, joka antaa mielihyvää sekä itselle että muille. Jätin taakseni 34 vuoden työuran finanssialalla ja minusta tuli päätoiminen käsityöläinen.

Sijainti

Poltettu Oranssi sijaitsee Pirkanmaalla Ylöjärvellä siinä samaisessa omakotitalossa, jonne ensimmäistä kertaa kokosin äitini kangaspuut. Yritys toimii yhden naisen voimin valmistaen erilaisia tuotteita kangaspuilla kutoen, neuloen, makrameeta solmien ja koruja valmistaen. Materiaaleissa ja tuotteissa huomioidaan eettisyys ja ekologisuus. Yritykselle tärkeitä ovat myös alan eri yhteistyökumppanit.

Tulevana keväänä löydät yrityksen tuotteita ja lankoja Hämeenkyröstä käsin Puotihuoneelta, joka sijaitsee Frantsilan Kehäkukan pihapiirissä sekä yrityksen omasta verkkokaupasta. Tilaustuotteet ovat osa toimintaani.  Tällöin voidaan suunnitella materiaaleiltaan ja väreiltään yksilöllinen tuote asiakkaalle.

Kasvi- ja sienivärjätyt 100 % lampaanvillalangat

Yhtenä tuotteenani ovat kasvi- ja sienivärjätyt 100 % lampaanvillalangat, jotka itse värjään. Osan langoiksi tehtävästä raakavillasta hankin suoraan paikallisilta tai pirkanmaalaisilta lammastiloilta, esim. Korpulan tilalta Ylöjärven Pengonpohjasta. Villalangat valmistetaan Virtain Villassa, kehräämössä Virroilla.

Kuluvana vuonna tarkoitukseni on laajentaa lankojen valikoimaa myös puuvilla-, pellava- ja makrameelankoihin. Lisäksi tuotevalikoimani verkkokaupassa tulee laajenemaan eri käsityöyrittäjien tuotteilla, mutta kerron siitä vuoden aikana lisää eri kanavissa.